Pečená husa plněná pohankou
Martinská husa netradičně, ale chutně. Co na tom, že zrovna dnes má svátek Karel. :)))))
Budeme potřebovat husu, pohanku (cca 250g), 3 mrkve, 3 pastináky (nahradila jsem petrželí), 3 jablka nejlépe s červenou slupkou, asi 3-4 vrchovaté lžičky soli (podle velikosti husy), česnek 5-6 stroužků, majonézu cca 150g a pořádnou hrst nasekané petržele.
Husu opláchneme a osušíme. Potřeme marinádou ze soli, majonézy, prolisovaného česneku a petrželky. Vytřeme s tím husu i zevnitř. Necháme ji přes noc přikrytou v lednici. Na druhý den necháme husu "aklimatizovat" na pokojovou teplotu a mezitím si připravíme pohanku. Povaříme ji přibližně minutu, pak vypneme a přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut dojít. Můžeme osolit. Pak scedíme přebytečnou vodu. Nakrájíme jablka na měsíčky i se slupkou, očistíme mrkev, pastinák a nakrájíme na špalíčky. Z husy setřeme zlehka ubrouskem přebytečnou marinádu a bříško jí vycpeme pohankou. Položíme do pekáče prsy dolů a kolem rozložíme jablka a zeleninu. Vše ještě trochu osolíme. Husu pečeme přikrytou asi 2 hodiny na 160°. Pak odkryjeme a dopékáme při vyšší teplotě, aby zezlátla, otočíme a dopečeme dozlatova ještě z druhé strany. Jablka se mají tendenci trošku "přichytit", tak je dobré nemít je přilepená na okraj pekáče, případně podlijeme trochu vodou, pokud je potřeba.