Pečená husa plněná pohankou

04.11.2017

Martinská husa netradičně, ale chutně. Co na tom, že zrovna dnes má svátek Karel. :)))))

Budeme potřebovat husu, pohanku (cca 250g), 3 mrkve, 3 pastináky (nahradila jsem petrželí), 3 jablka nejlépe s červenou slupkou, asi 3-4 vrchovaté lžičky soli (podle velikosti husy), česnek 5-6 stroužků, majonézu cca 150g a pořádnou hrst nasekané petržele.

Husu opláchneme a osušíme. Potřeme marinádou ze soli, majonézy, prolisovaného česneku a petrželky. Vytřeme s tím husu i zevnitř. Necháme ji přes noc přikrytou v lednici. Na druhý den necháme husu "aklimatizovat" na pokojovou teplotu a mezitím si připravíme pohanku. Povaříme ji přibližně minutu, pak vypneme a přikryjeme pokličkou a necháme 20 minut dojít. Můžeme osolit. Pak scedíme přebytečnou vodu. Nakrájíme jablka na měsíčky i se slupkou, očistíme mrkev, pastinák a nakrájíme na špalíčky. Z husy setřeme zlehka ubrouskem přebytečnou marinádu a bříško jí vycpeme pohankou. Položíme do pekáče prsy dolů a kolem rozložíme jablka a zeleninu. Vše ještě trochu osolíme. Husu pečeme přikrytou asi 2 hodiny na 160°. Pak odkryjeme a dopékáme při vyšší teplotě, aby zezlátla, otočíme a dopečeme dozlatova ještě z druhé strany. Jablka se mají tendenci trošku "přichytit", tak je dobré nemít je přilepená na okraj pekáče, případně podlijeme trochu vodou, pokud je potřeba.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky