Vývar z uzeného masa

24.10.2017

Nevařím často, tak dvakrát do roka, ale stojí to za to

Z uzeného masa uděláme vývar jak jsme zvyklí dělat běžně. Mezitím co se vaří, uvaříme zvlášť ječné kroupy, které prostě do uzené polévky patří. Navíc jsou většinou hodně nedoceněné a přitom zdravé. Jsou téměř bezlepkové, mají spoustu minerálů jako např. selen, hořčík, zinek, mangan, měď, fosfor, snižují cholesterol, hladinu cukru v krvi. Působí dobře na játra, čistí střeva - podporují jejich činnost. Zvyšují vylučování žluči, čímž napomáhají k detoxikaci organismu. Skládají se ze složených sacharidů, z kterých se energie uvolňuje pomalu, takže nás zasytí na delší dobu. Já osobně kroupy miluju, aniž bych dříve jejich účinky znala. A jak uvařit: Propláchneme teplou vodou a dáme vařit v poměru 100g krup/litr vody. Za občasného promíchání vaříme cca 20-25 minut, pak scedíme a propláchneme studenou vodou. Můžeme přidat do polévky, anebo je necháme zvlášť, to už je na každém. Uvařené maso můžeme krájet do polévky, já ho používám jako hlavní chod. Stejnou polévku lze uvařit i z uzených kostí, vývar je pak silnější.

Moje babička dávala do této polévky ještě i na malé kostičky brambory. Vůbec se to nevylučuje, ale já to dělám jen někdy. :)

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky